Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
reklama:

Neplytvajte potravinami- pár rád ako na to

reklama:
reklama:
reklama:

 Len v Európskej únii sa objem zbytočne zahodených potravín odhaduje na 100 miliónov ton ročne.

Pestovanie kultúrnych plodín a predovšetkým chov zvierat na mäso sú veľkou záťažou pre životné prostredie. Spotrebujú obrovské množstvo vody, pôdy, energie aj ľudskej práce a zvyšujú podiel skleníkových plynov, ktoré majú vplyv na globálne zmeny klímy.

Plytvanie potravinami pritom patrí k tým javom, ktoré aspoň sčasti môže ovplyvniť každý z nás, a navyše aj pre svoj prospech.  Plánovanie nákupu a väčší dôraz na odhad množstva, ktoré spotrebujeme pred dobou expirácie, môžeme výrazne ušetriť. Získame tak napríklad priestor pre nákup kvalitnejších potravín alebo môžeme ušetrené prostriedky využiť inak.

Väčšina domácností má prirodzenú snahu správať sa pri nákupoch ekonomicky, napriek tomu snáď malá rekapitulácia možnosťou, ako obmedziť plytvanie potravinami neuškodí.

Plánovaný nákup

Nákupy plánujeme na niekoľko dní dopredu (najlepšie týždeň) a vždy je lepšie urobiť si čo najpodrobnejší zoznam. Ľudia, ktorí majú s vedením domácnosti dlhšiu skúsenosť, dokážu pri nákupoch improvizovať bez strát, ale v zásade je dobré sa vopred pripraveného plánu čo najpresnejšie držať. Neodporúča sa ísť do obchodu s prázdnym žalúdkom, pretože potom máme tendenciu odhad spotreby nadhodnotiť.

Pokiaľ to ide, najmä pri nákupe ovocia a zeleniny dávame prednosť voľne predávaným kusom pred celým balením, čo umožní kupovať také množstvo, ktoré včas spotrebujeme.

Veľké balenia

Buďte opatrní pri nákupe výhodnejších veľkých balení. Ak nemáte predstavu, kedy také veľké balenie spotrebujete, môže sa ľahko stať, že časť “výhodného” nákupu skončí v odpadkovom koši. Rozhodne sa oplatí nájsť si na obale dátum expirácie, u niektorých potravín nielen celého balenia, ale aj balenie otvoreného. Potom si položte otázku, či to, čo si teraz kupujete s pocitom, že šetríte, ste naozaj schopní skonzumovať.

Skladovanie

Medzi plytvaním potravín a ich skladovaním je priama súvislosť. Určite sa oplatí dodržiavať pokyny výrobcu, teda myslieť na vhodnú teplotu, vlhkosť alebo aj svetelné podmienky, ktoré sú odporúčané. Ďalším dôležitým predpokladom čo najmenšieho plytvanie je poriadok v špajzi aj v chladničke . Pri ukladaní do regálov a hlavne do chladničky dbajte na to, aby skôr zakúpené potraviny boli vždy vpredu a pripomínalo vám tak, že je čas je skonzumovať.

Potraviny starostlivo baľte do fólií alebo ukladajte do dóz určených na uskladňovanie potravín, aby si uchovali svoju kvalitu, chuť i vôňu.  Dbajte tiež na správnu teplotu v chladničke.

Expirácia

Dátum výroby a spotreby pri nákupe starostlivo kontrolujte a nekupujte do zásoby potraviny určené na rýchlu spotrebu, ak si nie ste istí, že ich zjete teraz alebo v priebehu niekoľkých dní. Potraviny, na ktorých je uvedený dátum ako “Spotrebujte do …”, spotrebujte do tohto dátumu. Na konzervách napríklad ale býva často nápis “Odporúčaný dátum spotreby”, na niektorých dovezených to môže byť “Best before …” Znamená to, že ich môžete bez obáv konzumovať aj po takto uvedenom dátume.

Ako variť a servírovať

Nevarte s pocitom, že viac je lepšie a neklaďte stravníkom na taniere zbytočne veľké porcie, ktoré samozrejme zjedia, pretože im chutí, ale často je to viac, než ich organizmus potrebuje. Že by odchádzali od stola hladní, je málo pravdepodobné, aj keď porcie bude trochu menšia, než tie ktoré ste zvyknutí rozdávať. Výhodné sú maličké porcie a viac chodov. Aby to pre vás nebolo príliš pracné, ponúkajte ako jeden z chodov napríklad len kúsky ovocia alebo zeleninové či ovocné šaláty.

Pečivo

Množstvo pečiva sa niekedy zle odhaduje. Ideálnym receptom je nechávať si na okamžitú spotrebu len malé množstvo a mať dostatočnú zásobu takých porcií v mraziacom boxe. Ak zmrazíte pečivo v čo najčerstvejšej podobe, rozmrazené potom nechutí o nič horšie ako čerstvé. Doba rozmrazovania je kratučká a navyše máte po ruke zásobu pre prípad nečakanej návštevy, ktoré tak môžete pripraviť aspoň toast.
Staršie pečivo sa na zmrazenie príliš nehodí, môžete ich ale nakrájať na kocky alebo na plátky a opiecť alebo dať vysušiť na strúhanku.

Zvyšky

Ak sa predsa len stane, že nespotrebujete včas všetko, čo ste nakúpili alebo navarili, nezabudnite, že aj z rôznych zvyškov sa dá pripraviť pokrm, ktorý nemusí byť trápnym prehreškom proti gastronómii. Je ale dôležité, aby sme zvyšné jedlá neskladovali dlho a v nevhodných podmienkach. Konzumácia skazených, plesnivých či nahnitých potravín môže poškodiť naše zdravie. Ak nám ale v chladničke ostali len mierne zvädnuté kúsky rôznych druhov zeleniny, môžeme z nich pripraviť zeleninové polievky , nátierky, a iné. Zvyšné uvarené cestoviny môžeme pridať do polievok, pripraviť z nich šalát ako desiatu alebo ľahký obed do práce, zapiecť ich na najrôznejšie spôsoby. K zapekaniu môžeme využiť zvyšky syrov, ktoré sa hodia napr. Tiež na pizzu. Možností je veľa – nezabudnite používať rôzne druhy byliniek a najrôznejšie korenie, ktoré dodá zvyškom nový šmak.

Zmrazovanie

Myslite na to, že rad hotových pokrmov možno zmrazovať. Než sa z úsporných dôvodov prejesť alebo časť jedla vyhodiť, radšej takú zvyšnú porciu zmrazte. Krabičku ale nezabudnite opatriť dátumom. Keď sa vám potom stane, že prídete domov hladní a nič ste cestou nenakúpili, bude sa vám hodiť.

Kompostovanie

Aj pri veľkej úspornosti zostane pri kuchynskej úprave veľa organického odpadu. Niekomu pravdepodobne naozaj nezostane než použiť odpadkový kôš, pretože špeciálne kontajnery na biologický odpad zatiaľ v uliciach miest väčšinou nie sú. Hitom je dnes kompostovanie, ktoré možno vďaka špeciálnym nádobám realizovať aj v paneláku a ak máte, kde kompost uplatniť, stojí za to sa s touto možnosťou bližšie zoznámiť.

Odporúčané články

reklama:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. marca 2017

Mňamky-Recepty.sk

Dámskajazda

Dobré rady a nápady

Podnikam.sk

Autolike.sk

najAPPKY.sk

Byvanie je hra

NAJKY.sk

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...