7 potravín, ktoré najčastejšie vyvolávajú alergie

23. marca 2016
7 potravín, ktoré najčastejšie vyvolávajú alergie

Najbežnejšie potravinové alergie dospelých sa líšia od detských precitlivenosťou. Rad detí z alergie na mlieko, vajcia alebo pšenicu vyrastie, u dospelých sa ale môžu nové problémy objaviť v priebehu života.

Všetky uvedené rizikové potraviny by mali byť označené ako alergény vo výrobkoch.

1. Mlieko

Alergia na bielkovinu kravského mlieka sa vyskytuje u 2 až 3% dojčiat a batoliat. Väčšina detí z tohto problému vyrastie do svojich šiestich rokov. Mlieko sa môže skrývať okrem iného aj v mäsových výrobkoch, “nemliečnych” šľahačkách, telovej a vlasovej kozmetike a v ďalších produktoch, kde by to v podstate nikto nečakal.

Milk splash.jpg

2. Burské oriešky

Precitlivenosťou na arašidy trpí 1,4% detí a 0,6% dospelých. Často ide o veľmi ťažkú ​​alergiu s najvyšším počtom život ohrozujúcich anafylaktických reakcií. Často býva celoživotné, len málo detí z nej do šiestich rokov vyrastie. Arašidy sa môžu skrývať aj v rôznych omáčkach a chilli.

3. Orechy

Precitlivenosť na ne postihuje 1,1% detí a 0,5% dospelých. Počet alergikov ale stúpa, pričom ide o problém na celý život, výnimkou nie sú ani anafylaktické reakcie. Existuje veľmi veľa typov orechov. Alergickí môžete byť len na jeden typ, zatiaľ čo iné druhy nevadia.

Mixed nuts deluxe.jpg

4. Vajcia

Sú druhým najčastejším alergénom u detí (1,5 percenta), u dospelých je táto alergia vzácna. Asi u 80% detí pritom postupom času problém vymizne. Alergén je prítomný aj v očkovacích látkach, používa sa ku kultivácii vírusov.

5. Ryby

0,4% dospelých a 0,1% detí má alergiu na ryby. Môže ísť len o jeden druh alebo aj o viac rýb. Často sa precitlivenosť objavuje v dospelosti a býva ťažká a celoživotná. V reštauráciách sa navyše ryby bežne smažia v rovnakom oleji ako iné pokrmy.

Losos riba.jpg

6. Sója

Na sóju je alergických 0,4% detí, u dospelých sa vyskytuje veľmi málo. Väčšinou problémy do 7 rokov vymiznú. Sója je často obsiahnutá aj v mnohých potravinách, výnimkou nie sú ani mäsové výrobky, je teda potrebné starostlivo kontrolovať etikety.Nebezpečenstvo vzniku alergie na sóju hrozí aj deťom s alergiou na bielkovinu kravského mlieka, preto by tieto deti nemali byť kŕmené mliečnymi formulami, ktoré obsahujú sóju.

7. Pšenica

0,4% detí má alergiu na pšenicu, 80% percent z nich z toho do šiestich rokov vyrastie. Precitlivenosť na pšenicu je odlišná od celiakie, ktorá je autoimunitné chorobou vyvolanou lepkom, obsiahnutým nielen v pšenici, ale aj v iných obilninách. U alergie na pšenicu je zaujímavé, že k reakcii dochádza často až v kombinácii s cvičením.

Psenica.jpg

Život s potravinovou alergiou nie je jednoduchý, vyžaduje starostlivé sledovanie štítkov na potravinách. No pokiaľ  budete dobre poznať svoj alergén a budete vedieť, kde ho hľadať, bude pre vás ľahšie sa mu vyhnúť.

 

 

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Komentáre