Ako správne uchovávať potraviny?

23. februára 2016
reklama:
Ako správne uchovávať potraviny?
reklama:
Pozrime sa na to, ako správne usporiadať potraviny, zabaliť či ošetriť pred uskladnením, aby si zachovali čo najviac vitamínov a ďalších dôležitých látok.

Potraviny ukladajte do chladničky alebo mrazničky vždy zabalené. Aj zmrznuté potraviny sa odparujú, vytvárajú námrazu a osychajú. Aromatické potraviny zamrazujte oddelene od ostatných potravín.

1451978820.jpg

Rozdeľte si zásuvky v mrazničke na ovocie a sladké potraviny, mäso a hotové jedlá a aromatické potraviny. Pred zmrazením potraviny naporcujte na menšie kusy, aby ste už zmrznuté kusy nemuseli náročne potom oddeľovať. Znovu zmrazovať už rozmrazené potraviny je neprijateľné.

Už naporcované balíky si popíšte a označte dátumom, nech ich včas spotrebujete a máte prehľad, čo  v chladničke a mrazničke máte.

Teplé pokrmy nechajte najskôr vychladnúť aspoň na izbovú teplotu a až potom ich vložte do mrazničky alebo chladničky. Teplé potraviny totiž vytvárajú námrazu.

Vajcia ukladáme do chladničky špičkou dole, žĺtok tak leží na bielku, nie na vzduchovej bubline. V chladničke vydrží čerstvé tri až štyri týždne.

Z príloh môžeme zamraziť cestoviny a ryžu. Zemiaky sa zamraziť nedajú, dá sa však zamraziť zemiaková kaša.

 Ako rozmrazovať ?

Rozmrazovanie má byť oproti zamrazovaniu čo najpomalšie. Ideálne v chladničke alebo na vzduchu na pracovnej ploche. Dobre rozmrazíte aj v mikrovlnnej rúre.

Určite nerozmrazujte pod horúcou vodou, pretože dochádza k strate chuti a vzhľadu.Roztopený ľad a vodu z potravín na nič nepoužívajte. Môžu obsahovať choroboplodné zárodky.

Ak sa náhodou stane ,že vám vypadne prúd a potraviny sa rozmrazia tak ich najprv tepelne spracujte a tak ich zamrazte späť.

6ze6hypsqe if_pbaek3ba ilustra n foto.jpg

Ako predĺžiť čerstvosť ?

Ak vám ostanú chlebíčky z večernej párty, uchovávame ich v chladničke prikryté mierne navlhčenou utierkou alebo ich prikryjeme fóliou.

Šalát uchováme čerstvý celý týždeň, ak listy rozoberieme a vložíme do mikroténového vrecka. Pažítka nám vydrží až 14 dní, pokiaľ ju vložíme do plastového vrecka a necháme v chladničke. Ak potrebujeme uchovať zvyšnú nasekanú cibuľu, vložíme ju do plastovej krabičky, dobre uzavrieme a uložíme do chladničky.

Bylinky ukladáme do chladničky v mikroténovom sáčku.

Ak chcete pečivo dlhšie čerstvé, zmrazte ho. Pečivo takto vydrží štyri až šesť mesiacov.

Rozmrazujte ho v pootvorenom mikroténovom sáčku, aby nedošlo k jeho navlhnutiu. Potom je možné pečivo zohriať aj v rúre na pečenie či mikrovlnke.

Mäso pred uložením do mrazničky vybaľte z obalu, v ktorom ste ich zakúpili, opláchnite studenou vodou, osušte a vložte do uzavretého vrecka alebo misky s vekom.

Userfiles image magazin aktuality rozmrazovani_zajimavosti_obrazek.jpg

Ryby zamrazujte s vodou a ľadom. Samotnú rybu zamrazte, potom ju uložte do plastovej vaničky, zalejte vodou a zmrazte do ľadu.

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Komentáre