Ako uskladniť a spracovať jablká?

18. septembra 2017
Ako uskladniť a spracovať jablká?

Poškodené jablká rýchlo podliehajú skaze, ako teda jablká najlepšie uskladniť, aby straty boli čo najmenšie?

Úsporné uskladnenie

Vhodnú pivnicu s primeranou teplotou a vlhkosťou si môže málokto dovoliť. Uložiť jablká tak, aby bez ujmy vydržali celú zimu, vyžaduje stále prostredie, jablká zaberú pomerne veľa miesta a ešte je potreba uskladnenú úrodu pravidelne preberať a triediť. Suma sumárum, jablká uskladniť v pivnici je časovo náročné, preto sa oplatí nájsť iný spôsob spracovania. Spôsobov, ako uskladniť jablká je niekoľko

83327ef5 dcba 4598 b01e 27356c786894.jpg

Mrazenie

Pre úsporu miesta v mrazničke je výhodnejšie čerstvé ovocie zamraziť v predspracovaní v podobe vylisovanej ovocnej šťavy, drene či pretlaku. K zamrazeniu sa hodia predovšetkým mechanicky poškodené plody, ktoré sa k inému spracovaniu nehodia.

Sušenie

Najmenej náročné na miesto je uskladnenie sušených jabĺk. Sušičiek je na trhu veľký výber, takže sa dá spracovať naraz aj pomerne veľké množstvo ovocia. Pred sušením je vhodné nakrájať jablká na rovnomerné plátky (krížalky) okolo 1 cm. Zamedzenie oxidácie, zmeny farby pri sušení (zhnednutie) je možné dosiahnuť krátkym namočením do vody s citrónovou šťavou alebo kyselinou citrónovou (1% koncentrácia). 

Zaváranie

K tradičným spôsobom ako uskladniť jablká patria kompóty,  lekvár, jablká vo vlastnej šťave či domáca výroba detskej výživy. 

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Komentáre