Čerešne proti rakovine

28. júna 2016
reklama:
Čerešne proti rakovine
reklama:

Je veľa chorôb, ktorých riziko môžeme znížiť práve konzumáciou čerešní. Proti väčšine dnešných chorôb totiž môžeme bojovať rovnako – kvalitným jedlom a správnou životosprávou. Čerešní si každopádne užívajme dosýta, kým sú!

1421975909801.jpg

Čerešne ako antioxidant a pomoc proti zápalom kĺbov

Čerešne sú plné antioxidačných látok. Tie, ako je známe, pôsobia proti starnutiu buniek a proti množstvu ochorení. Dosť dôležité je aj to, že chránia naše mozgové bunky pred tzv. Oxidačným stresom. Čerešne obsahujú aj veľa látok, ktoré bojujú proti zápalom. Majú blahodárny vplyv napríklad na zápaly tráviaceho ústrojenstva (aj keď v akútnych prípadoch sa skôr neodporúčajú). Ďalej potom na zápaly kĺbov a nelokalizovatelné zápaly. Sú skvelé tiež pri redukčných diétach, teda v boji s obezitou.

Vďaka tomu, že 50% sacharidov obsiahnutých v čerešniach tvorí fruktóza, môžu ich v primeranom množstve konzumovať aj diabetici.

Kyselina salicylová je prírodný prekurzor acylpyrínu, ktorý pôsobí protizápalovo a protireumaticky. Hoci sa ho v 1 kg čerešní vyskytujú len 2 mg, je schopný aj v takto malom množstve vyvolať žiaduce účinky.

Crop.jpg

Môžu čerešne zastaviť rakovinové bujnenie?

Čerešne sú plné fytonutrientov – to sú látky, ktoré od nás držia rakovinu ďalej a ktoré sa prípadne podieľajú aj na jej zničenie. Okrem vlákniny a vitamínu C môžu za tieto schopnosti tiež farbivá, predovšetkým karotenoidy a antokyány. Čerešne sú predmetom mnohých štúdií súvisiacich s rakovinou a snáď môžeme povedať, že je potešujúce, vychádzajú z toho sľubne.

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Komentáre