Čistenie kuchyne uľahčia moderné materiály a povrchy

4. mája 2016
reklama:
Čistenie kuchyne uľahčia moderné materiály a povrchy
reklama:

Mastnota, na nej priľnutý prach, pripálené zvyšky jedla, a všeličo iné. Na ľahšie čistenie kuchyne existuje rad čistiacich prípravkov aj špeciálnych pomocníkov . Na čistenie a údržbu by sme ale mali myslieť už pri plánovaní kuchyne – vhodne zvolenými povrchmi, materiálmi a spotrebičmi.

Kuchyňa by mala byť hlavne miestom radosti z varenia a pečenia pre členov rodiny a našich priateľov. No je často aj miestom otrockej práce spojené s odstraňovaním nečistôt, mastnoty a pripálenín. Ak sa už pri plánovaní novej kuchyne alebo jej rekonštrukcie zameriame okrem dispozície tiež na vhodné materiály a povrchy, na nové funkcie spotrebičov, môžeme si veľa práce ušetriť.

After photos of the Perrota Kitchen. As seen on HGTV's Kitchen Cousins.

Moderné povrchy kuchynských dvierok a dosiek

Výskum moderných technológií a ich použitia v praxi prináša pokrok aj do kuchýň v podobe nových materiálov, ktoré sú oproti klasickému laminu, drevu alebo dyhe odolnejšie a oveľa lepšie sa čistia a udržujú.

Na veľtrhu v talianskom Miláne bol predstavený unikátny typ laminátu talianskej výroby (tzv. Supermat), ktorého povrch je opatrený vrstvou nanovlákien. Supermat sa vyrába s veľmi matnou štruktúrou, ktorá dodáva povrchu až zamatový vzhľad. No nejde len o vzhľad, materiál je veľmi odolný voči poškriabaniu. Na povrchu nezostávajú viditeľné odtlačky prstov, supermat je navyše antibakteriálny, zdravotne nezávadný pri kontakte s potravinami, je antistatický, preto nepriťahuje prach, vodeodolný a ľahko sa čistí. Supermat laminát je možné použiť na kuchynské pracovné dosky aj na kuchynské dvierka.

Ďalšou možnosťou, ako využiť moderné technológie v kuchyni, je matný nanolak . Jedná sa o nové spracovanie matného laku. Štandardné matný lak sa pomerne ťažko udržuje, pretože pri nanášaní vrstiev laku chýba fáza rozleštenia a vyhladenia. Povrch má mikroskopické štruktúry, v ktorých sa držia nečistoty a mastnota. Matný nanolak je nanášaný so strojovou presnosťou v niekoľkých hustých vrstvách. Výsledkom je dokonale hladký povrch, na ktorom nezostávajú odtlačky prstov a oproti Supermatu je cenovo priaznivejší. 

Modern kitchen.jpg

Najlacnejším variantom, ako vylepšiť vlastnosti kuchynských povrchov, je použitie laminátu s 3D povrchovou štruktúrou. Na tomto povrchu nezostávajú odtlačky prstov toľko ako na bežných hladkých dvierkach a odpadá tak nutnosť dvierka často čistiť a leštiť. Veľa zákazníkov sa domnieva, že čím tmavšie dvierka, tým lepšie sa na nich schovajú odtlačky a šmuhy. Opak je však pravdou.

Drez

Drez je jedno z kritických miest v kuchyni. Na dôkladné čistenie drezu sa často zabúda a okolo drezu sa držia nečistoty, voda, špina a baktérie. Ak je však drez umiestnený zospodu kuchynskej linky, nie sú nikde žiadne hrany a záhyby, kde by sa hromadila špina pri utieraní kuchynskej dosky. Drez navyše neuberá miesto na kuchynskej linke a k dispozícii samozrejme máme väčšiu pracovnú plochu. 

Thong tac chau rua bat tai dien bien phu 2.jpg

Rúra s pyrolýzou

Čistenie rúry by mohlo byť aj na samostatný článok. Nech sme pri pečení a manipulácii s rúrou akokoľvek opatrní, znečisteniu vnútra rúry sa nevyhneme. Mastnota sa navyše pri vysokých teplotách pripeká k stenám, často k hornému vykurovaciemu telesu a výsledkom je takmer nevyčistiteľná rúra a zápach spáleniny. Manuálne čistenie je pracné a časovo náročné. Potrebujeme čistiace prostriedky, po ktorých môže byť následne rúra cítiť a výsledok aj tak nie je dokonalý. Výborným riešením je obstaranie rúry s pyrolýzou. Pri pyrolýze sa rúra zohreje až na 500 st. C. Všetky pripálené zvyšky a nečistoty sa spália na popol, ktorý potom pohodlne zotrieme vlhkou handričkou. Nemusíme nič drhnúť, ani používať čistiace prostriedky.

Pri výbere rúry je vhodné poobzerať sa aj po povrchu z leštenej ocele, aby bola rúra stále čistá aj zvonku.

Chladničky, ktoré nemusíme odmrazovať

Ďalšou činnosťou, ktorú môžeme s vhodne zvolenými spotrebičmi odbúrať, je odmrazovanie mrazničky. Chladničky vybavené funkciou NO FROST nie je potreba odmrazovať, pretože systém je kompletne beznámrazový. Ušetríme tak čas, prácu aj náklady na energie, pretože mraznička s nánosmi ľady má vyššiu spotrebu.

Kfis20xvms_fridge_open.jpg

Obklady bez škár

Kuchynský obklad najmä okolo sporáka a varnej dosky by sme mali voliť  s ohľadom na hygienu a jednoduchú údržbu. Klasické obklady so škárami, v ktorých sa drží mastnota a špina, do modernej kuchyne nepatria a nahrádzajú ich rovné hladké povrchy, ktoré sa oveľa lepšie udržujú a aj lepšie vyzerajú. Ide najmä o kalené sklo, grafosklo, HPL laminát, kompaktnú farebnú stenu alebo prípadne leštený kameň.

Corner kitchen inspiration style with green ornament.jpg

Nechajte si pri plánovaní kuchyne poradiť od profesionálov, ktorí vám poradia nielen s výberom vhodných materiálov a spotrebičov, ale postarajú sa o kompletnú realizáciu vašej kuchyne k vašej maximálnej spokojnosti. 

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Komentáre