Čistota v kuchyni

4. marca 2016
Čistota v kuchyni

Kým príprava jedla a spoločné stolovanie patrí k obľúbeným kuchynským chvíľam, s upratovaním je to práve naopak.

Monson kitchen care 620x350.jpg

Pleseň sa v kuchyni

Objavuje sa na menej viditeľných miestach. Jej obľúbeným revírom sú škáry kachličiek, držiaky na hubky a silikónové spoje alebo lišty pri dreze.

Nielen , že škodí zdraviu, ale  narúša povrchy, a ničí vybavenie kuchyne. U plesní môžete využiť dezinfekčné účinky octu a citróna.

Efekt tohto roztoku je len mierny, a pri väčšom rozšírení je lepšie sa spoľahnúť na prípravky s fungicídnou prísadou. Tá ničí viditeľnú pleseň, a aj jej spory.

Rajom baktérií je predovšetkým oblasť drezu a priestor, kde pripravujete mäso a zeleninu.

Základom bezpečnej kuchyňe je čistenie hubiek a handier antibakteriálnymi a čistiacimi prostriedkami.

Hubky by ste mali meniť každý týždeň. Rozumným krokom je aj používanie jednorazových obrúskov a papierových utierok na hrubé upratovanie tých najväčších nečistôt.

Mastnota

Mastnota vzniká v kuchyni hlavne pri príprave jedál a šíri sa veľmi rýchlo. Počas varenia je najlepšie mastné škvrny utrieť hneď, a zabrániť tak ich putovaniu po celej kuchyni.

Zaschnutá mastnota sa totiž čistí horšie a prenikne aj do tých najmenších škár. Pri jej odstraňovaní zvoľte čistiace prostriedky s odmasťovacím efektom..

Spoľahnúť sa dá aj na recepty našich babičiek. Medzi tie tradičné patrí ocot.

Ten možno nanášať na škvrny buď priamo, alebo v riedenej forme. U mikrovlnných aj teplovzdušných rúr môžete octovú vodu použiť aj ako zmäkčovač mastnoty.

Stačí dať nádobu s roztokom octu a vody v pomere 1: 1 do rúry na 10 minút aby vrela a mastnota potom pôjde zotrieť oveľa lepšie.

How to choose the right mop removable cover dry mop dirt cleaning floor kitchen.jpg

Upchaté odpady

Upchaté odpady sú zdrojom infekcií a zápachu. Demontáž odpadu je špinavá a nepríjemná práca, a preto je lepšie upchatiu zabrániť dodržiavaním niekoľkých pravidiel.

Do odtoku drezu určite patrí sitko, ktoré zachytí väčšie zvyšky jedla.Zablokovanie sifónu často spôsobuje aj mastnota a bielkovinový povlak z jemných častíc vajíčok, mäsa a mliečnych výrobkov. Všetky tieto zvyšky radšej hádžte do koša alebo lejte do záchodu.

Pre riadne prechodný sifón ho raz týždenne prelejte horúcou vodou. Vyskúšať môžete aj kypriaci prášok do pečiva zaliaty octom a horúcou vodou.

Pri reakcii jedlej sódy a octu vznikne oxid uhličitý a pena, ktorá naruší a uvoľní prekážku v odpade. Na silnú upchávku však pomôžu iba špeciálne prípravky, ako je Sifo gél. Ten kombinuje dobrú priľnavosť gélu na steny sifónu.

Odolné škvrny a vodný kameň

 Otravou v kuchyni možno zaradiť aj odolné škvrny a vodný kameň. Samozrejme aj na nich platia špeciálne čistiace prostriedky alebo horúci roztok octovej vody.

Pri  boji so škvrnami a nečistotami pamätajte na to, že agresívne čistenie môže poškodiť citlivé kuchynské povrchy.

Ako u octovej vody, tak u nových a nevyskúšaných prostriedkov nezabúdajte na test citlivosti. Napríklad hliník a mramor totiž môžu pri styku s octom zmeniť farbu a niektoré plastové linky dokonca sčernieť.

Preto dávajte pozor na reakciu a správne čistenie prostriedkami na určitý povrch.

 

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Súvisiace príspevky
Komentáre