Droždie- čo o ňom neviete ?

28. júna 2016
Droždie- čo o ňom neviete ?

Droždie sa radí k najbohatším zdrojom prirodzených organických vitamínov, je účinným prostriedkom proti toxickej žlči, zápche či nadúvaniu.

Musíme ho konzumovať čerstvé.

Čo obsahuje:

  • všetky vitamíny skupiny B – sú asi ich najlacnejším zdrojom
  • vitamín D
  • enzýmy
  • stopové prvky, železo, meď
  • esenciálne kyseliny
  • minerálne soli

Kvasnice.jpg

Pomáhajú nielen pri žalúdočných problémoch, ale využívajú sa aj v kozmetike ako maska na tvár.

Pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach, nervozite, nespavosti, zlepšujú kvalitu nechtov a vlasov, podporujú funkciu pečene a obličiek, majú protizápalový účinok, pomáhajú pri kožných problémoch..

Môžeme ich brať aj v tabletovej forme, práškovej forme a čerstvé.

Droždie je lacný prírodný zdroj zdravia a krásy a je základnou surovinou pre výrobu nadýchaného pečiva.

Čerstvé pekárske droždie možno definovať ako jednobunkový mikroorganizmus, ktorý patrí do druhu húb.

Najčastejším druhom kvasiniek, ktorý nájdeme v droždí , je Saccharomyces cerevisiae. Z latinčiny dá názov preložiť takto: Saccharata znamená cukor, myces huba a cerevisce pivné. Kvasinky sú schopné meniť cukor na oxid uhličitý a alkohol, ktorý sa počas pečenia odparí. Oxid uhličitý sa v ceste rozptýli a vytvorí malé vrecká vzduchu, ktoré spôsobujú vzdúvanie cesta, vďaka ktorému potom vidíme v pečive bublinky.

Kvasnice maska.jpg

Všetky druhy vitamínu B sa okrem iného podieľajú na uvoľňovaní energie zo sacharidov a tým priaznivo ovplyvňujú ľudský organizmus. Ak vás trápi nespavosť či únava, droždie vám pomôže, pretože niacín a vitamín B12 spoločne produkujú serotonín, ktorý má vplyv na pokojný spánok.

Taktiež pomáha pri rozvoji chuti a vône pečiva a dokonca má vplyv aj na vytvorenie chrumkavej kôrky. Nepoužíva sa len v pekárstve, v závislosti od kmeňa vybraného droždia a spôsobu množenia, nachádza uplatnenie aj pri výrobe vína a piva, v kozmetike a dokonca aj v biopalivách. A keďže droždie neobsahuje lepok, môžu ho používať ľudia, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu.

Ako sa vyrába?

Droždie sa vyrába priemyselne v drožďárnách. Samotná výroba začína v laboratóriu v malej skúmavke s objemom niekoľkých mililitrov, kde sa postupne v niekoľkých fermentačných stupňoch získava požadované množstvo droždia. Po skončení fermentácie sa zvyškami melasy a živín z rastového prostredia oddelí na separátoroch, kde vznikne kvasničné mlieko. Z tohto mlieka sa ďalej odstráni časť vody na vákuových filtroch a droždie sa zabalí do požadovaných obalov.

Ako ho skladovať?

Čerstvé pekárske droždie by sme mali uchovávať najlepšie pri teplotách od 1 do 10 ° C, čo je teplota, pri ktorej droždie (kvasinky) nie sú schopné pracovať. Vystavovanie droždia vyšším či nižším teplotám oslabuje následne jeho účinnosť. Pekárske droždie možno tiež zmraziť, ale iba pod podmienkou, že ho po rozmrazení spotrebujeme najneskôr do 24 hodín. A aký je rozdiel medzi čerstvým pekárskym droždím a kypriacim práškom do pečiva? Kypriaci prášok obsahuje iba minerálne soli a bikarbonát, nie živé bunky ako droždie.

Aké druhy poznáme

  • Čerstvé pekárske droždie
  • instantné droždie
  • tekuté droždie
  • granulované droždie
  • Aktívne sušené droždie
  • Mrazené droždie s nízkym obsahom vody

Na čo si dať pozor?

Kvalitu zakúpeného droždia spoznáme zvyčajne bohužiaľ až doma. V obchode by sme si však vždy mali skontrolovať informácie na obale. Droždie rovnako ako iné potraviny musí byť označené údaje o výrobcovi, hmotnosti, podmienkach skladovania a dátumom spotreby. Určite nekupujte výrobok s obalom poškodeným, deformovaným alebo zašpineným.

Proces kysnutia ovplyvňuje nielen teplota použitej tekutiny, ale aj ostatných surovín, a  teplota v miestnosti. Všetky suroviny by mali mať najlepšie izbovú teplotu. Ak nemáte veľa času, môžete si kysnutie urýchliť vďaka predhriatej rúre, do ktorej cesto po vypnutí rúry na chvíľu vložíte.

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Komentáre