Biele kuchyne? Sú moderné stále

Biela kuchynská linka
zdroj: gettyimages.com

Luxusný dizajn, jednoduché línie minimalizmu alebo rustikálna zdobenosť – biele kuchyne sú typické tým, že im pristane v podstate čokoľvek. Medzi ďalšie výhody nepochybne patrí možnosť kombinovania s inými farbami a rôznymi materiálmi. Malé priestory sú pre odtiene bielej doslova ideálne.

...

Biela kuchyňa s vysokým leskom

Aj keď v rebríčku obľúbenosti sa na predné priečky čoraz viac prediera povrchové spracovanie v matnom prevedení, vysoký lesk nestráca na atraktívnosti. Ak uvažujete nad bielou kuchyňou vo vysokom lesku, pravdepodobne aj vy budete riešiť dilemu medzi striekanými a fóliovanými kuchynskými dvierkami.

  1. Kuchynské dvierka fóliované – aj keď správnou údržbou dvierok s lesklou fóliou predĺžite ich životnosť, hodia sa skôr do „lacnejších kuchýň“. Technológia spracovania a použité materiály spadajú do rýchlej a lacnej výroby lesklých dvierok. Vyznačujú sa odolnosťou voči vlhkosti, no vysokým teplotám v takej miere neodolávajú. Sú pomerne lacnou záležitosťou, no poškodený povrch sa už „nedá“ opraviť.
  2. Kuchynské dvierka striekané – lesklý povrch dvierok sa skladá z niekoľkých vrstiev pigmentovaných farieb a lakov. Po nastriekaní a následnom uschnutí sa jednotlivé vrstvy brúsia, pričom sa tento proces opakuje niekoľkokrát, až kým nedôjde ku konečnému lešteniu namiesto brúsenia. Výhodou je možnosť perleťových a metalických efektov a taktiež opraviteľnosť poškodeného povrchu. Nevýhodou je však vysoká cena.

Biela kuchyňa matná

Decentný matný povrch kuchynskej linky sa dostáva na výslnie vďaka niekoľkým popredným vlastnostiam. Matný povrch je odolnejší a nevyžaduje si náročnú údržbu ako je tomu pri niektorých lesklých. Nie je však mat ako mat. Na spôsobe povrchového spracovania záleží, pretože paradoxom je, že nie všetky matné dvierka sa vyznačujú bezproblémovým čistením.

Čo sa týka materiálov, vybrať si môžete napríklad z povrchov laminátu, fólie, skla aj laku. Farebná paleta je v podstate neobmedzená a dobre sa kombinuje aj s ušľachtilými kovmi. Za zváženie stojí aj „mixovanie“ lesklých a matných povrchov, napríklad na horných a zvlášť dolných kuchynských skrinkách. Dva v jednom ponúknu tiež keramické povrchy, kde sa strieda mat aj lesk súčasne.

Pozrite si kuchynské linky v týchto e-shopoch:

Luxusné biele kuchyne s drevom

Ak luxus, tak výroba kuchyne na mieru. Investovať do kuchynskej linky sa oplatí. Napokon, je to otázka niekoľkých, aj desiatok rokov. Teda v prípade kvality určite áno. Aj nenápadná biela môže zrazu vyniknúť. Stačia tie správne tvary a „sterilné“ sfarbenie bude elegantným riešením.

Biela lesklá kuchyňa sa väčšinou radí medzi tie luxusné. Do tejto kategórie však patria aj kuchyne v rovnakej farbe s kombináciou dreva. Dekor dreva, zvýraznenie jeho štruktúry na častiach skriniek alebo prostredníctvom malých detailov je novodobým trendom v bývaní. „Hnedo-biele“ kuchyne skvele nadväzujú na drevené podlahy, ale tiež na veľkoformátovú dlažbu. Nielen moderný, ale aj retro štýl dáva bielej kuchyni s drevom zelenú.

Biele rustikálne kuchyne

Vidiecke kuchyne v odtieňoch bielej farby sú nadčasovou záležitosťou. Napriek tradičnému štýlu majú svoje miesto aj v mestských domácnostiach a bytoch. Práve vďaka jemnej zdobenosti a frézovaným dvierkam nepôsobia „sterilne“, ako by mnohí povedali. Ani biela provensálska kuchyňa nenavodzuje tento dojem, pretože útulnosť jej interiéru navyše umocňujú doplnky a dekorácie nesúce motívy fialkovej levandule.

Biela kuchyňa s tmavou pracovnou doskou, to je kombinácia, ktorou sa taktiež môžete vyvarovať pocitu sterility. Ak tmavú dosku „pretiahnete“ aj na zástenu kuchynskej linky, elegantné riešenie, ktoré ladí, je na svete. Ak chcete dosiahnuť útulnosť a príjemnú atmosféru aj v tejto miestnosti, rustikálne biele aj moderné kuchyne „nasvieťte“ jednak prirodzeným svetlom, no najmä viaczónovým osvetlením, ktorého realizácia je často podceňovaná.

Pozrite si fotogalériu k článku TU

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: