Vianoce vo Švédsku sa začínajú už 13. decembra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vianoce
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 20. decembra (WEBNOVINY) – Vo Švédsku sa Vianoce začínajú už 13. decembra oslavou svätej Lucie. Lucia bola kresťanskou pannou, ktorá v 4. storočí obetovala život za vieru. V tento deň si najmladšie dcéry z každej rodiny oblečú ešte pred svitaním biele rúcho s červenou šerpou, na hlavu si nasadia korunu zo zelených rastlín, na ktorej sú pripevnené vysoké zapálené sviece. Následne aj s ostatnými súrodencami zobudia rodičov a spolu s chlapcami oblečenými v bielych košeliach, ktorí majú na hlavá špicaté klobúky a v rukách držia čarovnú paličku s hviezdou na konci, ich ponúknu kávou a Luciinými koláčikmi.

Vianočné stromčeky zvyknú Švédi stavať dva dni pred Vianocami. Ozdobujú ich sviecami, jabĺčkami, slamenými ozdobami, švédskymi vlajkami či trpaslíkmi. Domácnosti im skrášľujú červené tulipány a medovníčky. Štedrý večer vo Švédsku nazývajú Julafton a na slávnostnej večeri nesmie chýbať tradičná vianočná šunka, nakladané bravčové paprčky, sušená treska a rôzne sladké dobroty. Veľmi rozšírenou vianočnou tradíciou je podávanie ryžovej ovsenej kaše zvanej risgryngrot, v ktorej je ukrytá mandľa. Hovorí sa, že ten, kto ju nájde vo svojej miske, sa do roka ožení alebo vydá.

Po slávnostnej večeri sa člen rodiny alebo niekto z priateľov prezlečie za vianočného škriatka Tomteho, ktorý údajne prebýva pod domom alebo pod stodolou a jazdí na slamenej koze známej ako Julbok. Tomte má bielu bradu, je oblečený v červenom a nosí so sebou vrece s darčekmi. Rozdáva ich členom rodiny a často pri tom recituje vtipné verše, ktoré im majú naznačiť, čo sa ukrýva vo vreci. Pôvodne nosila darčeky koza Julbok, no neskôr ju nahradil Tomte či v posledných rokoch dokonca Santa Claus.

Informáciu zverejnila webová stránka www.worldofchristmas.net.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia