Funkcie a varenie v parnej rúre

13. mája 2016
Funkcie a varenie v parnej rúre

A práve parné rúry sú takýmito potrebnými pomocníkov, ktoré sa stále častejšie objavujú v našich domácnostiach. Majú niekoľko funkcií, dá sa nich pripraviť niekoľko druhov pokrmov zároveň a my môžeme čas inokedy strávený varením venovať  deťom alebo záhradke či čítaním kníh .

Miele steamer free standing dg 1050.jpg

Medzi najpredávanejšie spotrebiče v dnešnej dobe patria parné rúry. V parnej rúre pripravíte lahodné pokrmy bez použitia tuku a k tomu si jedlá zachovajú svoju prirodzenú vôňu a chuť a netreba ich ani veľmi soliť. To znamená, že v parnej rúre sa pečie zdravo aj ekonomicky. Parné rúry spotrebujú pri práci oveľa menej elektrickej energie a navyše sa jedná o najšetrnejšie tepelnú úpravu jedál.

Najdôležitejšie funkcie parné rúry

Varenie v pare a Eco varenie v pare – používa sa na varenie a opätovný ohrev hotových jedál
• Funkcia: horúca para – Interval – režim pre dusenie a opätovný ohrev pokrmov
• Funkcia: horúca para – Interval plus – režim pre prípravu objemnejších mäsitých pokrmov a tiež pre ich opätovné prihriatie
• Pravý horúci vzduch a horúci vzduch s parou – pečenie na sucho a grilovanie rýb, zeleniny a všetkých druhov mäsa

Mes301hs shot8_adjpn_v3.jpg

Ako pripravovať pokrmy v parnej rúre

V multifunkčných parných rúrach nie je problém s kontrolou pokrmov. Ich ovládací systém je elektronický, a teda je možné si na nich nastaviť vždy zodpovedajúcu funkciu a tiež čas a teplotu.
Pri pečení mäsa sa nemusíte riadiť len časom, ale má k dispozícii aj teplotnú sondu. Tá má za úlohu zistiť teplotu vnútri pečenia.
V prípade prípravy iných druhov pokrmov sa sonda nepoužíva. Tu prebieha orientácie podľa nadstaveného času v danom režime.
Pri pečení je dobré nechať uniknúť páru otvorením dvierok a až následne pokrm skontrolovať, aby vám para nespôsobila zranenie.

Clarke_culinary_center_ct_wolf_steam_oven.jpg

Ako sa o ňu starať

Parné rúry majú veľa predností a medzi ne patrí aj to, že sa nezanášajú nečistotami ako klasické rúry. Pokiaľ na nich predsa nejaké zvyšky pokrmov nájdete, postačí obvykle k umytiu vnútra rúry horúca voda a tekutý čistiaci prípravok.
Vnútornú sklenenú dosku je dobré umyť raz týždenne teplou vodou s prídavkom saponátu. Obvykle sa dá umyť aj v umývačke. Jednotlivé rošty, na ktoré občas kvapne nejaká tá šťava, namočte do drezu s vodou a nechajte ich chvíľu ponorené. Ak sa objaví nejaká vrstva, ktorá je znakom dlhodobého nánosu, môžete na jej odstránenie použiť pieskový čistiaci prostriedok. Jednoduché očistenie vnútra parnej rúry sa dá vykonať tak, že sa dovnútra vloží miska s vodou, ktorú treba asi 20 minút ohrievať, kým sa nevyparí všetka mastnota a nečistoty.

Img_2987_auto_resize.jpg

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Komentáre