Indukčná varná doska: klady a zápory

19. mája 2016
Indukčná varná doska: klady a zápory

Elektromagnetické pole vytvorené indukčnou varnou doskou reaguje so železnými alebo železo obsahujúcimi nádobami a vytvára teplo. 

Pretože hľadisko bezpečnosti je v kuchyni vždy dôležité, je tu otázka, aké nebezpečenstvá sú spojené s týmito varnými doskami.

Ochrana

Na rozdiel od iných typov sporákov, ako je napríklad plynový, pri ktorom cítite teplo a môžete sa popáliť, z indukčného sporáku môžete zložiť horúcu panvicu, položiť na platničku ruku, a napriek tomu sa nespálite. To je spôsobené tým, že indukcia zahrieva len nádobu a nie samotný povrch platničky. Keď sa dotknete panvice, popálite sa, ale keď sa dotknete povrchu varnej dosky, tak sa nespálite. Udržuje si stále izbovú teplotu. Vďaka tomu patria indukčné varné dosky medzi najbezpečnejšie kuchynské prostriedky na varenie. Vďaka tejto technológii je tiež menej pravdepodobné, že sa deti v kuchyni popália.

Post_mir8890as_induction.jpg

Elektrická varná doska má špirály, ktoré sa pri varení zahrievajú na veľmi vysokú teplotu. V domácnostiach sa bežne používajú a dobre fungujú. Avšak jedným z jej najväčších nedostatkov je horúci povrch, a jej schopnosť zapáliť utierku alebo iný predmet v dosahu, ktorý potom spôsobí v kuchyni požiar. Plynové varné dosky používajú otvorený oheň, ktorý je viditeľným nebezpečenstvom. Otvorený oheň z plynového horáka môže zapáliť veľa materiálov, od chňapky až po oblečenie. Indukčná varná doska nemá odkrytú špirálu alebo plameň, čo je skutočnosť, vďaka ktorej je mimoriadne bezpečná.

Post_freedom induction cooktop.jpg

Žiarenie

Značný záujem vyvolala otázka pôsobenie elektromagnetickej energie a nízkofrekvenčného žiarenia na zdravie človeka. To bolo predmetom záujmu predovšetkým u mobilných telefónov, avšak o indukčných varných doskách bola tiež reč. Verte, že pôsobenie žiarenia z indukčnej varnej dosky je minimálna. Žiarenie v podobe rádiovej frekvencie z varnej dosky mizne asi vo vzdialenosti 30 cm. Takže ak človek nestrávi varením pri varnej doske veľa času, nie je tu žiadne známe riziko. Ľudia s kardiostimulátorom by sa však mali poradiť s lekárom, či je pre nich používanie indukčnej varnej dosky bezpečné.

Post_36_induction_31.jpg

Bol vykonaný experiment ohľadom rýchlosti ohrevu a tu súvýsledky :

Ako rýchlo sa pol litra mlieka zahreje na rovnakú teplotu na plynovom, elektrickom a indukčnom sporáku. Výsledky sú nasledovné:

elektrický sporák – 5 minút 32 sekúnd, plynový – 4 minúty 48 sekúnd, a indukčný – 4 minúty 10 sekúnd.

Takže pre tých, ktorí sa nechcú vzdať plynových sporákov  len preto, že má vyššiu rýchlosť ohrevu, teraz tento problém bol vyriešený.

Post_17883_1.jpeg

 

 

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Komentáre