Kozuby, kachle, pece a slovenská realita

29. januára 2014
reklama:
Kozuby, kachle, pece a slovenská realita
reklama:

Milý návštevník tejto stránky, ďakujem, že si sa začítal do mojich riadkov. Verím, že to nebude pre teba strata času. Nie, nemám v pláne tu mudrovať, aký som ja skvelý kachliar a iní len fušujú, lebo to pravda nie je.

Za takmer 22 rokov mojej praxe som stretol a ajstretávam mnohých majstrov svojho remesla, ktorí pracujú svojimi rukami skvelo.Žiaľ, na Slovensku máme aj ʹtiežmajstrovʹ, ktorí majú dar reči a dokážuo svojej práci krásne hovoriť, hoci ju nikdy nerobili.

Doba je zlá, kríza zúri naďalej a každý sa snaží prežiťa hlavne predať za každú cenu.  Nevadí,že objednávateľ bude dýchať v lepšom prípade vysušený vzduch, v tomhoršom prepálený prach a bude ho pri každom kúrení bolieť hlava…

Toveľkopredajcov  nezaujíma. Dôležité je, abypredali liatinovú, či oceľovú nádobu s presklenými dvierkami za 300,-€. Zámernetú nádobu nenazývam krbovou vložkou, lebo si to nezaslúži. Nie, netvrdím, želacné = zlé.

Žiaľ, v našom remesle to tak trochu platí. Ohnisko, ktoré netesní,nemá žiadnu reguláciu, a teda žiadnu účinnosť a tým kúri „do komína“,sa nemôže nazvať krbovou vložkou. Často som sa stretol s oponentmi tejtomojej teórie, ktorí mi tvrdili, že ich ohnisko za 300,-€ výborne kúri, aždosiahnu „trenírkovú“ teplotu v miestnosti.

Ďakujem, toto ja neprosím,nechcem prekúrenú miestnosť a dýchať horúci vzduch spolu so spálenýmprachom. 

Žiadny majiteľ týchtozázračných zariadení sa však nepochváli tým, že za deň kúrenia musípriniesť  cca 100 kg dreva, ktoré dotyčnéohnisko hravo spapká. A vtedy oponujem ja svojimi skúsenosťami z praxe.

Pec či krb môže vystačiť aj s 10 kg dreva na 24 hodín a môže dodávaťpríjemné sálavé teplo v podstate od jesene do jari nepretržite. Samozrejme,obstarávacie náklady tohto zariadenia budú vyššie, no ušetrím na palive.

Časomsa mi to teda vráti – budem zdravý, budem mať doma pohodu a príjemné teplo.A hlavne, nevyhorí mi dom!

Výkon ohniska nie je podstatný, dôležitá je účinnosť. Teplovyrobíte aj v 200 l sude od nafty, stačí priviesť vzduch a odviesťspaliny. Avšak z tohto tepla väčšina odíde do komína.

Takto „polopatisticky“sa snažím každému svojmu zákazníkovi vysvetliť, čo je pri krbe dôležitéa čo nie. Vy, ktorí máte nezodpovedané otázky, nebojte sa osloviťkachliara. Predavačovi v hobby markete je jedno, ako vám to bude kúriť, nokachliarovi nie.

 

Kováč Juraj

Kachliar

Člen predstavenstva Cechu kachliarov

www.kozuby-juko.sk

 

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Komentáre