Kupujete gril ? Aký vybrať ?

19. mája 2016
reklama:
Kupujete gril ? Aký vybrať ?
reklama:

Rovnako dôležitá je voľba vhodného paliva. Na trhu sa dajú nájsť grily plynové , vodné,  elektrické a grily na drevené uhlie. Každý z nich má svoje klady i zápory. Grilovanie na plyne alebo elektrike je zdravšie, ale na úkor zdravia sa vytráca “dymová” romantika, keď môžete sledovať pomaly sa rozpadávajúce sa žeravé uhlíky a chuť, ktorú grilovaným pochúťkam dodá len príroda.

Char grill.jpg

Drevené uhlie

Grily na drevené uhlie sú najlacnejšie, ale sú vhodné pre tých, ktorí grilujú len zriedka alebo pre skalných romantikov. Telo grilu na drevené uhlie je spravidla plechové alebo liatinové a väčšinou stojí na nožičkách. Obvykle má jednoduchý kruhový alebo obdĺžnikový tvar. Rošt je umiestnený nad kovovou nádobou na drevené uhlie.

Príprava tohto grilovania je skutočným rituálom, rozdúchavanie uhlíkov si vyžaduje určitú zručnosť a predovšetkým trpezlivosť. Grilovací rošt musí byť umiestnený v optimálnej výške, plamene by nemali prísť s mäsom do priameho kontaktu.

 

Plyn a láva

Plynové grily majú platňu, pod ktorou sa spaľuje plyn. Lávové grily ponúkajú jednoduchšiu a rýchlejšiu prípravu jedál a ich chuť sa najviac približuje pokrmom pripraveným na drevenom uhlí. Teplotu je možné pri týchto griloch regulovať, vyhnete sa tak nežiadúcemu kontaktu plameňov s potravou a možnosť pripálenia tak obmedzíte na minimum. Ich nevýhodou je väčšia hmotnosť, vyššia obstarávacia cena a následné náklady (výmena plynovej bomby a lávových kameňov). Propán-butánový horák zahrieva lávové kamene, na ktorých sa jedlá pripravujú, navyše ich pórovitý povrch absorbuje odkvapkávajúci tuk. Na rozdiel od grilov na drevené uhlie je možné začať s prípravou pokrmov prakticky okamžite a plamene je možné plynule regulovať.

Grill grills.jpg

Elektrina na balkón a terasu

Elektrické grily sú vhodné na terasy a balkóny, ak sa v blízkosti nachádza zdroj elektrického prúdu. Sú vybavené roštom alebo elektrickou panvou. Príprava pokrmov je jednoduchá a rýchla. Elektrický gril má jednoduchú údržbu a teplotu možno regulovať. V zásade ponúka najzdravší spôsob grilovania. Je možné ho pravidelne používať v kuchyni alebo zaobstarať varnú dosku, ktorá je na grilovanie prispôsobená. Pevné grily bývajú súčasťou elektrických sporákov a multifunkčných pečúcich alebo mikrovlnných rúr.

 

Tri v jednom

Existujú aj grily “3 v 1”. Skrývajú v sebe pec, gril a udiareň. Pri nižších teplotách funguje takéto zariadenie ako udiareň na pečenie mäsa, pri veľmi vysokých teplotách sa zas premení na gril, ale môže byť tiež využívaná ako pec. Po veľmi krátkej dobe od zapálenia základnej vrstvy dreveného uhlia sa keramika rozpáli a reguláciou otvorov v komíne a popolníku si podľa zabudovaného teplomera kontrolujete a udržujete teplotu vhodnú pre vybraný druh prípravy jedla.

Ba_orig_3312532860_stavba a zahrada kosacky zahradny grill stredne velky grill udiaren.jpg
Vodné grily

K novším typom grilov patria vodné grily (tiež grily s vodným kúpeľom).
Pokrm sa upravuje v zmesi horúceho vzduchu, dymu a vodnej pary. Tento spôsob grilovania radíme k veľmi zdravým.
Medzi roštom a ohniskom je umiestnená vodná nádržka. Plameň zahrieva vodu, ktorá stúpa vo forme vodnej pary. Nádržka s vodou naviac zachytí odkvapkávajúci tuk, nedochádza tak k jeho spaľovaniu a k následnej tvorbe škodlivých rakovinotvorných látok.
Najvhodnejším palivom je suché drevo. Pokrm sa pripraví relatívne rýchlo a netreba ho počas grilovania otáčať.

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Komentáre