Nech sa celá kuchyňa leskne čistotou

3. februára 2013
Nech sa celá kuchyňa leskne čistotou

Prinášame vám rady, ako sa o kuchynských pomocníkov správne starať.

Mixéry, hriankovače, odšťavovače, kávovary, varné kanvice  – neoddeliteľnou súčasťou takmer každej kuchyni sú malí či väčší kuchynskí pomocníci. Na to, aby nám čo najdlhšie slúžili, je dôležitá ich správna údržba a čistenie. Zachytené zvyšky jedla ich totiž môžu nielen pokaziť, ale môžu byť aj zdrojom nepríjemného zápachu.

Prinášame vám rady, ako sa o kuchynských pomocníkov správne starať. Do čistenia sa púšťajte až po tom, ako kuchynské prístroje vychladnú. Vyzbrojte sa mäkkou hubkou alebo handrou a teplou mydlovou vodou. Nepoužívajte drsné špongie, ktoré by mohli spôsobiť škrabance. Ručné a multi

funkčné mixéry a šľahače sa dajú rozložiť na jednotlivé časti, čo uľahčí ich umývanie. Niektoré časti sa môžu umývať v umývačke riadu, iné musíte umyť ručne.

Dôležité je odstrániť všetky zvyšky potravín, ktoré sa zachytili v závitoch a škárach. Umyté časti pred zložením dôkladne osušte.Dobrou pomôckou môže byť aj malá kefka, ňou odstránite nečistoty aj z tých najmenších škár.

###2l###Čistý kávovar robí lepšiu kávu

Pri čistení vonkajšej časti kávovaru môžete postupovať ako v prípade mixérov, postačí hubka a teplá voda. Ak siahnete po čistiacom prostriedku, uistite sa, že neobsahuje drsné čiastočky. 

Niektoré časti kávovaru sa dajú oddeliť a umyť v umývačke riadu. Pokiaľ si však nie ste istí, ktorá časť kávovaru môže ísť do umývačky, vyčistite ich radšej v rukách. Chuť  ako  aj dĺžku prípravy kávy môžu značne ovplyvniť vodné usadeniny.

Na to, aby ste sa ich zbavili a opäť si vychutnali rannú šálku, nalejte do kávovaru namiesto vody štyri poháre bieleho octu. Zapnite prístroj a nechajte vytiecť polovicu octu.

Zvyšnú polovicu nechajte pôsobiť približne pätnásť minút a následne ju nechajte odtiecť. Následne prečistite kávovar ešte dvakrát čistou vodou, aby sa odstránil všetok ocot.

###3l###Omrvinky, traste sa!

To si môžete povedať pri čistení hriankovačov a toastovačov. Oboch pomocníkov najrýchlejšie vyčistite práve vytrasením. Vonkajšiu časť umyjete, tak ako aj v prípade iných kuchynských pomocníkov, teplou vodou a mäkkou špongiou.

Nezabudnite pred tým oba prístroje vypnúť zo zásuvky. Zaschnuté časti pečiva najprv namočte, ľahšie ich dostanete dole . Ak sa vám nechce umývať toastovač po každom toaste, položte na toastovaciu plochu papier na pečenie a až potom chlieb či iné pečivo.

Papier zachytí roztopený syr či šťavu z paradajok a toastovač zostane vo vnútri čistý.    

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Komentáre