Nože v domácnosti- aké vybrať a ako sa o ne starať

20. apríla 2016
reklama:
Nože v domácnosti- aké vybrať a ako sa o ne starať
reklama:

Ostré nože neskĺznu z narezanej suroviny a vy si na ich kvalitu ľahko zvyknete.

Knife strip.jpg

Aké nože by nemali v kuchyni chýbať :

Kuchársky nôž: Pre domáce použitie by mal byť 15-25 cm dlhý. Dôležité je, aby sedel v ruke a bol na prvé poťažkanie správne vyvážený.

Univerzálny nôž: Má dĺžku asi 10 cm. Nahradí aj lúpací nôž na zeleninu.

Porciovací nôž: Dĺžka čepele je 15-21 cm. Je užší, aby ste sa dostali lepšie ku kosti.

Nôž na pečivo:  Jeho dĺžka je približne 25 cm a nemali by chýbať zúbky. Niekomu vyhovujú jemnejšie, na bagety však dobre fungujú väčšie zuby.

Okrajovací nôž: Najlepšie sa osvedčil s ohnutou čepeľou. Je ideálny pre okrajovanie drobných kúskov zeleniny.

Nôž na paradajky: Býva vrúbkovaný a na špičke je vidlička. Dĺžka by nemala presahovať 10 cm.

Nôž na syr:  Má dierovanú čepeľ, aby sa plátky syra nelepili. 

Nôž na maslo: Dĺžkou nepresahuje 10 cm a na konci je guľatý.

Nožnice na hydinu: Uľahčia vám porciovanie mäsa s kosťou.

Filetovací nôž: Veľmi úzky a dlhý nôž s ostrou špičkou. 

Japonský nôž:  Majstri japonskej kuchyne si s ním vystačia ako s jediným nožom. Používajú ho na rezanie, sekanie aj k naberaniu nasekaných surovín a premiestnenie do hrnca.

Ocieľka: Bez nej by ste vyššie uvedené kúsky neudržali v kondícii.

2012111 kinves2.jpg

V prvom rade by sa nože nemali umývať v umývačke. Nôž sa odporúča ihneď opláchnuť pod tečúcou vodou po krájaní potravín obsahujúcich agresívne zložky – ako je napríklad citrón.

Tak isto treba dať pozor na správne skladovanie nožov. Nikdy by sa nemali nahádzať na seba do príborovej zásuvky. Pretože pri manipulácii so zásuvkou sa ostrie otupí .

A ako je to so stojanmi na nože? Vedú sa časté debaty, či ich zasúvať ostrím nadol, či hore. Ani kuchári sa nezhodnú. Vo väčšine prípadov však odporúčajú ostrím nahor , menej sa tupia. Kvalitný a obľúbený nôž by podľa nich mal končiť v samostatnom puzdre , tak ako ho majú profesionáli.

0938rws1 b.jpg

Pri krájaní radšej používajte klasické drevené dosky, drevo obsahuje prírodné kyseliny, ktoré majú antiseptický účinok. Úplne nevhodné na krájanie sú dekoratívne sklenené a keramické dosky, ktoré nože tupia.

Správne brúsenie

Veľa z nás sa neodváži vziať do ruky ocieľku a nôž si prebrúsiť. Pritom ide hlavne o naše bezpečie. Ak si nie ste istí, či je dostatočne ostrý, skúste nakrájať paradajky. Keď neprejde pevnou šupkou , treba brúsiť. 

Cost of kitchen knives 620x350.jpg

Rozhodne zabudnite na používanie kotúčových brúsok . Pri trení vzniká teplo, ktoré narušuje materiál a následne sa vám nôž rýchlejšie tupí a môže sa aj zlomiť. Rovnako tak sa nepúšťajte do brúsenia o kameň , zbytočne ničíte ostrie.

Dokonalá čepeľ je  z tvrdej ocele . Tá vydrží dlhšie ostrá. Pri ohýbaní by mal nôž klásť veľký odpor. Vyskúšajte si nôž hneď pri kúpe v obchode. 

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Komentáre