Oživte vašu záhradu šafranom!

5. júna 2017
Oživte vašu záhradu šafranom!

Šafran čiže krokus si môžete vypestovať kdekoľvek – na záhradke aj v kvetináči.

 

Divoké šafrany nájdete po celej Európe. Radia sa medzi najkrajšie cibuľoviny kvôli žiarivej fialkovej či žltej farbe kvetov.

Saffron flower sq 600x548.jpg

Tieto krásky kvitnú na jar, ale niektoré druhy môžu kvitnúť aj na jeseň. Cibuľky šafranu majú guľovitý až sploštený tvar, úzke, trávovité listy, ktoré dosahujú až 15 cm a sú zdobené bielymi prúžkami. Kvety majú kalichovitý tvar. Cibuľka po odkvitnutí odumrie, aby namiesto nej mohla nastúpiť nová materská cibuľka spolu s niekoľkými dcérskymi cibuľkami1363532234_09 01.jpg

Ako ho pestovať?

  • Do skaliek sú ideálne drobnejšie druhy šafranu, ktoré pochádzajú z Turecka či juhoeurópskych horských oblastí. Darí sa im hlavne na slnečných a kamenistých plochách. Môžete si zasadiť napríklad Crocus ancyrensis, Crocus flavus či Crocus sieberii.
  • Ak si chcete šafran pestovať na voľnej ploche, vysádzajte ho vo väčšom množstve. Lepšie tak vyniknú.
  • Keď ich budete chcieť vsádzať k drevinám, voľte radšej väčšie druhy alebo hybridy – ako napríklad Crocus vernus (šafran jarný) alebo Crocus chrysanthus či ďalšie kríženci.
  • V nádobách môžete pestovať akýkoľvek druh šafranu, ale najlepšou voľbou sú malé horské druhy.
  • Všetky druhy ale vždy tipujte na slnečnom, ale aj chránenom stanovisku. Veľmi sa im darí v neustále vlhkej, dobre priepustnej a vzdušnej pôde.
  • Keď ich budete vysádzať na skalky či do nádob, pamätajte na pravidlo, že pomer piesku a zeminy by mal byť 2: 1. Obložte ich radšej štrkom než veľkými kameňmi, ktoré by ich mohli natrvalo zatieniť. Drobná drenáž je preto omnoho lepším riešením.

Saffron_hub_intro_14.jpg

Používa sa aj v kuchyni

Môžete si ho kúpiť v obchode alebo natrhať v záhrade a usušiť. So šafranom zaobchádzajte opatrne. Má výrazné aróma, takže sa odporúča pridávať do jedla len malé množstvo – asi na špičku noža. Skúste ho pridať do ryže, cestovín, polievok, kuskusu, ale hodí sa aj k ovociu, rybám, morským plodom, hubám, zemiakom a syrom. Dokonca sa pridáva aj do zákuskov.

Páčil sa Vám článok?
reklama: