Slivky pre zdravie – vrátane kôstok

28. septembra 2016
reklama:
Slivky pre zdravie – vrátane kôstok
reklama:

Slivky patria k obľúbenému ovociu neskorého leta. Nie sú náročné a dajú sa kúpiť za prijateľné peniaze. No okrem skvelej chuti a pestrého využitia v kuchyni sa môžu pýšiť aj širokým liečebným pôsobením. Čo nie je tak známe ako recept na koláč.

Img_5861picking plums.jpg

Z vitamínov obsahujú slivky síce iba vitamín E, zato minerálnych látok majú veľa – vápnik, horčík, fosfor, draslík. Ďalej sú bohaté na vlákninu, triesloviny a organické kyseliny.

Liečivé účinky sliviek

Tieto plody sú výborným liekom na reumatizmus, dnu, ochorenie obličiek, pečene a krvného obehu. Pomáhajú tiež chrániť srdce a cievy, znižujú hladinu cholesterolu. Veľmi účinné sú pri črevných problémoch a zápche.

Jedzte slivky aj vtedy ak vás bolia kĺby. Sú výborným pomocníkom pri dne , ako vynikajúci prostriedok odbúravajú a vyplavujú predovšetkým močovinu, ktorá je vlastne príčinou tejto choroby. Ak máme k dispozícii čerstvé slivky, odporúča sa vždy pred hlavným jedlom skonzumovať 1-2 plody alebo vypiť 2 poháre slivkovej šťavy. Inak používame slivky sušené, namočené cez noc vo vode a vodu vypijeme.

Slivky prospievajú tiež srdcu. Vitamín E, draslík i horčík chráni pred aterosklerózou, infarktom a pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu.

4933_15 best benefits of prune juice for skin hair and health.jpg

Slivky chránia a regulujú funkciu čriev

Slivky ochraňujú črevá. Ak máte problémy s črevami, môžete si pomôcť každodennou konzumáciou 4 čerstvých či sušených sliviek. Slivky sú aj účinnou prevenciou rakoviny čriev.

Px00059_9.jpg

Slivkové kôstky spoľahlivo prehrejú

Sušené kôstky týchto plodov sú vynikajúcou náplňou na výrobu zahrievacích vankúšikov. Tie si môžete vyrobiť tak, že dobre vysušené kôstky naplníte do bavlneného alebo ľanového vrecúška a zašijete. Keď si potrebujete nahriať niektorú časť tela, stačí vankúšik vložiť na chvíľku do rozohriatej rúry a môžete použiť. Tento vankúšik je výborný napríklad pri brušných kolikách u bábätiek.

Pit apricots plums nectarines other stone fruits like chef.1280x600.jpg

Sušené slivky

Pri spracovaní sliviek podľa akéhokoľvek receptu je pred prípravou alebo konzumáciou surových plodov nutné ich poriadne umyť, pretože na povrchu môžu byť kvasné baktérie, ktoré spôsobujú nadúvanie.

Sušené slivky sú úžasným prírodným liekom, ale aj pochutinou. Tieto plody konzumujeme radšej v domácej či bio kvalite.

 

 

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Komentáre