Tofu- znižuje riziko rakoviny prsníka

4. júna 2016
reklama:
Tofu- znižuje riziko rakoviny prsníka
reklama:

Tofu si obľúbili najmä vegetariáni, ktorí ho jedia ako náhradu mäsa. Obsahuje veľa zdraviu prospešných látok, preto by ho do jedálnička mal zaradiť každý.

Tofu main.jpg

Z kade pochádza ?

Tofu pochádza z Číny, kde sa vyrábalo už v 2. storočí pred Kristom. Od 7. storočia ho potom poznali aj v Japonsku a následne sa rozšírilo do ďalších ázijských krajín. V súčasnosti je tofu tradičným pokrmom nielen v Číne a Japonsku, ale aj v Kórei, Thajsku, Vietname či Laose. V Európe bolo tofu až do polovice 20. storočia neznámym pojmom. Akonáhle sa však začal rozmáhať záujem o vegetariánstvo a zdravé stravovanie, začalo sa dodávať aj do západných krajín. Najčastejšie sa s ním stretneme v predajniach zdravej výživy, ale naraziť na neho môžeme už aj v mnohých hypermarketoch.

Tofu_cut.jpg

Ako sa vyrába?

Je vyrábaný zrážaním sójového mlieka, teda skôr sójového nápoja, pretože nejde o mlieko v pravom slova zmysle. Sójový nápoj sa vyzráža rôznymi syridlami, napríklad pomocou morskej soli nigari alebo sadry a sójová bielkovina sa nechá zraziť. Sója čiže sójové bôby sú strukovina, tofu je teda rastlinného pôvodu. Práve z tohto dôvodu si ho obľúbili hlavne vegetariáni a vegáni, ale často si ho kupujú aj ľudia, ktorí sa skrátka chcú stravovať zdravo. Vďaka vysokému obsahu bielkoviny je možné tofu používať ako náhradu mäsa.

Čo obsahuje?

Tofu má vysoký obsah bielkovín, ktoré sú dobre stráviteľné. Preto je možné konzumáciou tofu nahradiť konzumáciu mäsa. AJ keď sójová bielkovina obsahuje množstvo bielkovín s vysokým podielom esenciálnych aminokyselín, je naopak dosť chudobná na sírne aminokyseliny, ktoré sa nachádzajú napríklad vo vajciach. Tofu neobsahuje nasýtené mastné kyseliny ani cholesterol, ako mäso. Naopak je v ňom množstvo prospešných nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov skupiny B a minerálnych látok, ako je železo, vápnik a horčík. Sója obsahuje ešte fytoestrogény, ktoré pomáhajú upravovať hormonálnu nerovnováhu. U žien konzumácia sóje a samozrejme aj tofu znižuje riziko rakoviny prsníka, zmierňuje prejavy prechodu u žien a je tiež dobrou prevenciou pred osteoporózou. Tofu je  vhodným doplnkom stravy pre všetkých.

Vo 100g prírodného tofu je obsiahnuté:
2,4 g- 15,5 g bielkovín tuku
– 6,9 g sacharidov
– energetická hodnota 471 kJ / 112 kcal

-15,5 g bielkovín

Varianty tofu

Existujú dve podoby tofu. Prvou je tvrdé tofu, ktoré svojím vzhľadom pripomína syr. Druhým variantom je potom mäkké tofu pripomínajúce puding. Tvrdší variant sa používa pri príprave pokrmov, ktoré majú mať tvar – väčšinou teda v takých, kde má tofu nahrádzať mäso. Mäkké tofu je potom vhodné na prípravu omáčok, polievok a dezertov.

Aké príchute ?

Sójový syr tofu sám o sebe v prírodnej podobe nijako chutný nie je, je skôr bez chuti, pred konzumáciou sa odporúča upraviť. Prírodné tofu, ktoré dostať v obchodoch, je polotovarom a preto je dobré naložiť ho do marinády, zmesi výrazného korenia, worchesterovej, sójovej či ustricovej omáčky, prípadne kvalitného olivového oleja. Tofu má vlastnosť, že dokáže prijať chuť použitých prísad a v hotovom pokrme potom chuťovo vynikne. Nebojte sa preto experimentovať a marinádu napríklad okoreniť mletým chilli, tabascom, alebo tofu naložiť do ostrého paradajkového dipu. K tofu sa skvele hodia aj prísady ako sú morské riasy, rôzna výrazná zelenina či bylinky. Na kocky nakrájané tofu by sa malo nechať v marináde aspoň tri hodiny. Soliť by sa tofu však malo len mierne, vhodnejšie je prisoliť si až hotový pokrm na tanieri. V súčasnosti sa v obchodoch stretnete ako s prírodným (natural) tofu, tak aj s údeným, marinovaným či bylinkovým tofu.

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Komentáre