Zbavte sa závislosti na cukre

6. septembra 2016
Zbavte sa závislosti na cukre

Na rozdiel od alkoholu či drog nie je závislosť na cukre spoločensky odsudzovaná. V princípe všetky tieto závislosti fungujú na rovnakej úrovni.

Cukrová závislosť sa aj niekedy prirovnáva k tej na kokaíne. Dalo by sa ale povedať, že sa podobá väčšine závislosťou na bežne známych drogách.

Sugar_addiction_ruin_health.jpg

Cukor spúšťa v mozgu kaskádu biochemických reakcií rovnako ako drogy typu nikotín či kokaín. Nikto sa s touto závislosťou však nenarodil. To až postupné objavovanie a ochutnávanie, najmä sladkých potravín, vo vás vzbouzí chuť na ďalší stimul.

Skoro všetci jedia nadbytok cukru

Spotreba cukru na jedinca v západných krajinách bežne presahuje 100 gramov na deň. 

Ľudské telo, najmä mozog, potrebuje tak 25 gramov cukru denne, aby si pokryl svoje metabolické nároky. Toto množstvo by ale malo byť prevažne získané z prirodzených potravín, napríklad z ovocia, ale aj z kvalitných obilnín a strukovín.

Toto číslo presahujú skoro všetci. Odporúčanú dennú dávku( 25 gramov), naplníte hneď, akonáhle zjete jednu tyčinku snickers alebo vypijete malú plechovku coly či fanty.

A to sme ešte nespomenuli skryté cukry, ktoré obsahujú potraviny, ktoré primárne nevnímate ako sladkosti. Napríklad kečupy, rôzne omáčky, dresingy, jogurty, pečivo, rôzne polotovary alebo alkoholické nápoje.

Shutterstock_56585473.jpg

Ako nadbytočný cukor z jedálnička odstrániť?

Znížiť príjem cukru nie je prakticky tak zložité, ako sa môže zdať. Stačí v jedálničku maximálne obmedziť priemyselne spracované potraviny a zamerať sa na tie prirodzené- ako sú strukoviny, ovocie, zelenina, obilniny, chudé mäso a iné.

Na obmedzenie cukru si nechajte tri týždne

Ak ste na väčší príjem cukru zvyknutí, nepôjde prejsť na tento režim až ľahko. Nesnažte sa preto na režim s úpravou prijmu cukru prejsť zo dňa na deň. Na začiatok prestaňte sladiť nápoje, potom prestaňte kupovať polotovary, nakoniec si s chuťou dáte aj biely jogurt.

Tempted

Strážte si glymkemický index

Chuť na sladké veľmi ovplyvňuje hladina krvného cukru, respektíve glukózy – glykémie, ktorú si organizmus snaží udržať na stálej úrovni.

Pokiaľ si dáte potravinu s vysokým glykemickým indexom, teda potravinu, ktorá vám rýchlo zdvihne hladinu cukru v krvi, ktorá potom vzápätí zase rýchlo klesne, objavia sa veľké chute na sladké. Potraviny s vysokým glykemickým indexom sú opäť zmieňované polotovary a ďalšie priemyselne spracované potraviny. Nízky glykemický index majú zase strukoviny, ovocie, zelenina, semienka a ďalšie zdravé prirodzené potraviny.

Páčil sa Vám článok?
reklama:
reklama:
Komentáre