Zbierame a skladujeme hrušky

4. septembra 2017
Zbierame a skladujeme hrušky

Hrušky pomáhajú pri mnohých zdravotných neduhoch

 Pomáhajú pri problémoch s obličkovými kameňmi, prostatou alebo zápaloch močových ciest.

Pomáhajú aj pri osteoporóze, problémoch so štítnou žľazou a hrušková šťava znižuje tlak. Do silného hruškového nálevu môžeme namočiť gázu a prikladať ju ako obklad na hlavu pri nepríjemných migrénach. Čerstvé šupky hrušky sa v minulosti prikladali na vredy a menšie zranenia, ktoré sa potom lepšie hojili. To je len malý výpočet zdravotných predností tohto ovocia. Vlastne sa jedná o taký malý poklad, o ktorý by sme sa mali náležite starať zberom počínajúc a správnym uskladnením končiac.

458813.jpg

Zberáme hrušky

Berme do úvahy, že strom ste pred niekoľkými rokmi zasadili, náležite sa o neho starali a tento rok vám konečne začal plodiť. Podľa čoho spoznáte, kedy vlastne hrušky zožať? Všeobecne sa rozlišuje zrelosť zberová a konzumná. Tie sa u mnohých odrôd prelínajú, čo znamená, že ich môžeme konzumovať hneď po zbere. Odtrhnúť hrušku priamo zo stromu a na mieste sa do nej pustiť. Ak teda nastal ten pravý čas, teda ak sú hrušky dostatočne zrelé. To podľa odborníkov spoznáme podľa niekoľkých znakov. V prvom rade si ich prezrieme vizuálne s tým, že sa zameriame predovšetkým na ich veľkosť. Vyskúšať môžeme aj naše zmysly.. Hruška v plnej zrelosti je plná šťavy a menej tuhá než po odtrhnutí. Osvojiť by ste si tiež mali aj správnu techniku ​​trhania. Hrušky sa odlamujú proti smeru, akým rastie ich stopka. Za plod zásadne netrháme, ani neťaháme, ale odlamujeme ho tým spôsobom, že ho daným smerom otáčame.

Uskladnenie hrušiek

Skrátene môžeme povedať, že hrušky naukladáme do debničky a uložíme do pivnice. Na obale zas tak moc nezáleží, môže byť drevený aj plastový, ale nesmie byť špinavý. V debničke nesmie byť nič, čo by ovocie mohlo zkontaminovať. Do skladovacích debničiek hrušky pokladáme opatrne a do viacerých smerov, aby sa pri prenose debničky neotriasali a nevytvorili sa na nich otlaky. Svojou váhou si svoje bezpečné miesto nájdu sami. Každú hrušku by sme tiež mali prezrieť. Popri spomínaných otlakov si budeme všímať akýchkoľvek iných poškodení vrátane osích napichnutí. Takto poškodená hruška by sa v debničke mohla kaziť a byť zdrojom nákazy pre ostatné plody.

Pear varieties 58a48c395f9b58819cc314be.jpg

Kde hrušky skladovať

Najlepšie sa skladujú v pivnici. Správna pivnica nesmie byť veľmi vlhká a musí mať správnu teplotu okolo dvoch až piatich stupňov Celzia. Určite hrušky skladujte samostatne, nie so zemiakmi alebo koreňovou zeleninou, ktorých arómu by potom hrušky prijali a tým by sa stratila ich príjemná vôňa. Ak nemáte pivnicu, môžete hrušky skladovať aj inými spôsobmi. Malé množstvo môžete uchovávať v chladničke, väčšie potom napríklad na balkóne. Pred mrazom potom debničku zaizolujte napríklad polystyrénom. Jedine tak si na svojich vlastnoručne vypestovaných hruškách budete pochutnávať až do jari.

Páčil sa Vám článok?
reklama: